Landmand og bager

Af Ole Ravn

Bragt i arkivets årsskrift 1998

I dag har alle bagerforretninger et hav af maskiner i produktionen. Sådan var det ikke i det, der kaldes de gode gamle dage. Da blev dejen æltet – ikke ved håndkraft, men ved et godt benarbejde. Bagersvendene blev jaget op i truget på en hård vandretur, indtil dejen var moden til at blive formet til brød.

Bagerforretningen i Sdr. Nissum har en historie, der skriver sig helt tilbage til den tid. Faktisk er den mere end 100 år gammel. Sdr. Nissum Bageri kan dateres tilbage til 1894.

I dag (i 1998) er det bagermester Jørn Møller Jensen og fru Jytte, der står op midt om natten for at sørge for godt brød til Nissumboerne. I sommertiden skal de endnu tidligere op. I tusindvis af turister forventer at kunne vælge mellem en halv snes forskellige former for rundstykker.

Sådan var det ikke, da gårdejer Kr. Nygaard startede med bageriet.

Ægteparret Nygaard – de kunne ikke klare dagen og vejen ved landbruget og blev derfor bagere

Kr. Nygaard var en foregangsmand indenfor landbruget. Og så blev han også stifter af det bageri, som nu leverer brød til hele egnen og sommerens tilflyttere.

”Bagermesteren” anno 1894 var ikke en mand, der kom sovende til det daglige brød. Heller ikke brødet til familien. I 1890 købte Kr. Nygaard af kreditforeningen en forfalden – efter almindeligt omdømme en ussel – ejendom. 18 tønder land på meget høj sandmark og et lille forfaldent hus. I dag en meget velholdt ejendom på Nørhedevej 19 tilhørende sønnesønnen Knud Nygaard.
Efter det fjerde år indså Kr. Nygaard, at han ikke kunne finde føden til familien, hvorfor han i Sdr. Nissum Kirkeby begyndte at bage brød, som han kørte ud i Nissum- og Husby sogne. Det var hårdt slid ved siden af at skulle passe og forbedre sin ejendom.
”Dog lykkedes det for ham til så stor fuldkommenhed, at hans ejendom nu står som et mønsterbrug for egnen og et storslået vidnesbyrd om stor flid.  Kr. Nygaard anså læplantning som en nødvendighed for, hvad det kan føre til.”

Sådan gik det til, at Sdr. Nissum fik sit bageri
Disse smukke ord fik Kr. Nygaard i forbindelse med overrækkelsen af et hædersdiplom og et stort, smukt sølvbæger med inskription fra bestyrelsen for Ringkjøbing og Omegns Plantningsforening m.fl., da ægteparret fik stor tak for det eksempel, de har vist deres egn.

Når man i 1998 ser den sirlige bagerforretning i Sdr. Nissum, er det svært at forestille sig, at der tidligere har været – ja, svinestald i den ene ende af bygningen og bageri i den anden. Og at der har været gartnerforretning og skomagerværksted.
Men sidst i forrige og først i dette århundrede var der større fleksibilitet. En landmand i krise blev bager.

I 1998 lader det sig gøre at købe 11 forskellige slags rundstykker, et utal af kager i alle former samt alle dagligvarer fra smør, øl og vand til aviser og ugeblade.
Kr. Nygaard havde som bager kun rugbrød at byde på, men dog i forskellige størrelser: Tre-punds, seks-punds og tolv-punds.
God gedigen kost til folk, der skulle have noget til føden. Det var der nemlig brug for i de tider, da der virkelig skulle knokles for føden.

En af de hæderkronede bagere i Sdr. Nissum, der bragte faget i fokus, er Mads Grønne, som udvidede repertoiret til at omfatte andet end rug- og sigtebrød. Han havde dog også køer i den ene ende af ejendommen – og brød i den anden.

Mads Grønne

Bagermester Mads Grønne kørte lillebil, når han ikke bagte.

Derefter kom bagermester Thorvald Bjerre til. Han havde bagerforretningen indtil 1963, hvor han solgte bageriet til Aase og Jørgen Toft Kristensen. De drev forretningen i 10 år, hvorefter de i 1974 solgte det til bagermester Jørgen Møller Jensen, som i dag driver en virksomhed med en del ansatte – de fleste på deltid i turistsæsonen.
Det er slut med at bringe brød til døren, som det var tilfældet indtil 1976.
I dag må kunderne komme til butikken. Udvalget er stort. I weekender kan morgenduelige vælge mellem 11 forskellige former for rundstykker og brød, fordi bageren er stået op, når kunderne overvejer at gå i seng.
Men der er også et århundrede mellem landmand Kr. Nygaard og bagermester Jørgen Møller Jensen.

Men der kan fortsat synges:
Der bor en bager
i Smedegade
han bager kager –
gør alle glade